fbpx Skip to main content

BOSTEDET HOLME

Et socialpsykiatrisk bosted i Høje Tåstrup

De fysiske rammer om Bostedet Holme er den tidligere hovedbygning til Katrineberg Gods i Sengeløse. Hovedbygningen blev bygget i perioden 1806 til 1919, men godset har rødder helt tilbage til middelalderen. Dengang hed det Byggeborg og var en herregård med volde, grave og vindebroer.

Godset byggede i 1940’erne en ny hovedbygning og der drives i dag moderne landbrug fra Katrineberg Gods. Den hidtidige hovedbygning blev i 1948 solgt til Københavns Kommune, der indtil 1996 har drevet hospitalsplejehjem og plejehjem på stedet. I efteråret 1998 blev Holme nedlagt som psykiatrisk plejehjem og overgik til at være et socialpsykiatrisk botilbud for 22 beboere.

Et livligt, aktivt og innovativt miljø
”Vi er et lille engageret bosted, der ligger i fantastiske omgivelser”, fortæller den daglige leder Kirstin Fokdal. ”Og vi er i fuld gang med at omdanne Holme til et livligt, aktivt og innovativt miljø, hvor beboerne, der alle har en sindslidelse, får de videst mulige rammer til deres udvikling”.

Med til at skabe et optimalt behandlingsmiljø for beboerne er også et godt indeklima. Og da Københavns Kommune i slutningen af 1990’erne, i forbindelse med en større renovering af bostedet, valgte at montere nye forsatsvinduer i hele den gamle hovedbygning, var det da også for at komme problemer med kuldenedfald og træk til livs.

Heldigvis for den smukke hovedbygning valgte man ikke at udskifte de gamle sprossevinduer med nye vinduer, der ikke på nogen måde matcher de originale vinduers fine, spinkle og varierede udtryk eller de gamle glasruders fine liv og spil. De nye forsatsvinduer tillader, med deres smalle rammer, et optimalt lysindfald og falder diskret ind i den bevaringsværdige arkitektur. Hverken beboere eller plejepersonale døjer længere med et dårligt indeklima lige såvel som kommunen har opnået en markant reducering i varmeforbruget.

+45 36 41 14 66