RUNDSKUEDAGENS PLEJECENTER

Särskilt boende i Köpenhamns kommun

I hjärtat av det uppfräschade Vesterbro-området, bara ett stenkast från livliga Vesterbrogade och Kødbyen, ligger Rundskuedagens Plejecenter – ett särskilt boende med plats för 30 äldre med fysiska behov, och sju platser för dementa. Bostäderna, som alla består av små tvårumslägenheter med eget badrum och kokvrå, är fördelade över fyra våningar i en fastighet från 1965.

”Då fastigheten renoverades år 2000 fick den bland annat en ny fasad med burspråk i glas ut mot vägen”, berättar John Rytter, som är fastighetsansvarig på centret. ”Problemet var bara att de nya rummen (kök-, allrum och vinterrum) var svåra att värma upp, och att de kalla nya rummen stal värme från byggnaden i övrigt. Flera av de boende klagade över drag och kyla, även om dörrarna till vinterrummen var hermetiskt tillslutna. I synnerhet de som bodde i lägenheterna ovanför burspråken plågades av kylan – till och med inne i lägenheterna.”

Tilläggsfönster blev räddningen
Tanken var att de äldre skulle kunna sitta i vinterrummen, njuta av solen och samtidigt följa med i vad som hände ute på gatan. Men som Bent Larsen, en av invånarna berättar: ”Det gick inte alls att vara där under vinterhalvåret. Det var iskallt, och om man kom för nära fönstret blåste vinden i håret.”

Det var John Rytter som, på uppmaning av personalgruppen, tog initiativet till att isolera rummen mot gatan, så att de många nya kvadratmetrarna skulle kunna göra nytta. Lösningen blev diskreta tilläggsfönster från Alu Design. ”Vi ville bevara de moderna arkitektoniska ramarna, och här passade Alu Designs profil in på ett utmärkt sätt. Aluminiumbågarna målades i samma gråa färg som de övriga fönsterbågarna, och ingen tänker numera på att tillbyggnaden inte är född med dessa tilläggsfönster”, avslutar John Rytter, som inte längre behöver oroa sig för att husets invånare ska frysa eller utsättas för drag.